Yogablokken, een ideaal hulpmiddel

Een echte yogi gebruikt geen yogablok, toch? Niet waar. Voor zowel beginners als die-hard yogi's biedt een yogablok een tal van mogelijkheden. Het gebruiken van een yogablok doe je niet alleen omdat de spieren nog niet flexibel genoeg zijn, het geeft ook ondersteuning. Het verlicht de hals en rug en voorkomt zo blessures. Voordat je de juiste yogablokken gaat aanschaffen is het belangrijk om te letten op een aantal eigenschappen.

De diversiteit is groot. Yogablokken vind je in verschillende materialen, kleuren en afmetingen. De meeste blokken zijn rond de 23 cm lang, 15 cm breed en 8 cm hoog. Voor mensen met bijvoorbeeld kleine handen zal een wat smaller blok meer kans bieden voor een betere grip tijdens het uitoefenen van verschillende asana's (yoga-poses). De meeste studio's hebben yogablokken van schuim, deze zijn licht en bieden voldoende steun. Er zijn ook blokken van kurk, hout of bamboe verkrijgbaar. Deze zijn vaak wat duurder dan de yogablokken van schuim. Het materiaal dat je kiest is afhankelijk van je smaak en budget.

Waarom een yogablok gebruiken?

Een yogablok gebruiken is zeker de moeite waard. Houdingen kunnen worden aangenomen die eerder te moeilijk waren vanwege de flexibiliteit van de spieren. Yogablokken kunnen hierbij helpen en, ook belangrijk, blessures voorkomen. Bij het uitoefenen van de meeste asanas is het belangrijk de rug recht te houden, een yogablok kan daarbij perfect ondersteunen. Hieronder staan een viertal yogaposes die je zeker eens moet proberen met behulp van een yogablok. Of je nou ver gevorderd bent of niet, al deze 4 oefeningen zijn een uitdaging. Rol je mat uit, pak een blok erbij en laten we beginnen.

De brug (Setu Bandha Sarvangasana)

Als je moeite hebt met het tillen van je bekken, plaats het blok dan onder je heiligbeen (net boven je stuitje). Je zal merken dat je meer evenwicht hebt dan zonder een blok. Daarnaast staat er minder spanning op je rug en nek.

Halve maan (Ardha Chandrasana)

In plaats van dat je de hand direct op de mat plaatst, plaats je de hand nu op het yogablok. Door de ondersteuning van het blok merk je dat er meer balans is waardoor je je beter kan concentreren op het verlengen van het lichaam.

Spagaat (Hanumanasana)

Misschien wel een van de lastige houdingen en daarnaast ook een houding die veel oefening vergt. Door twee blokken onder je hamstrings te plaatsen hoef je niet zo diep in de spagaat te gaan. Hierdoor voorkom je scheuren in je hamstrings (pijn!), maar stretch je net genoeg.

De kraai (Bakasana)

De pose die je letterlijk onder de knie moet hebben. Door je af te zetten van een yogablok zijn je voeten al een paar centimeter hoger dan dat je jezelf van de mat zou afzetten. Hierdoor breng je jezelf beter in balans en kan je werken aan je armen en een stevige core.

Dit zijn slechts vier oefeningen van de honderden yogaposes die het lichaam tot rust brengen. Yoga is de ideale combinatie van kracht, flexibiliteit, ademhaling en balans. Het houdt je zowel fysiek als mentaal in balans. Probeer deze vier oefeningen uit en voel wat het met het lichaam doet. Werk jezelf niet tegen en ga nooit over je eigen limiet heen. Probeer bij elke stretch ontspannen te blijven en niet de spieren te verkrampen. Vergelijk jezelf ook niet met een ander die sterker of leniger is. Laat het ego en de oordelen van anderen los. Probeer je te focussen op het nu en op de mogelijkheden van je eigen lichaam. Je kunt yoga zo uitdagend maken zoals je zelf wilt. Onthoud alleen: geduld is een schone zaak, die ene pose gaat je echt wel een keer lukken.