Tips voor een strakke buik zonder buikspieroefeningen.

Hoe krijg je een strakke buik, moet je daarvoor buikspieroefeningen doen? Niet perse. Voordat die op een startende sporter effect hebben ben je namelijk een tijd verder. Om snel resultaat te behalen bestaan er een hoop andere oefeningen. In dit artikel lees je welke oefeningen dit zijn en waarom deze voor startende sporters een beter resultaat opleveren dan de standaard buikspieroefeningen.

Een strakke buik, hoe werkt het:

Een strak lichaam wordt gekenmerkt door vormen. Deze vormen worden veroorzaakt door jouw spieren. Voordat deze spieren echter zichtbaar worden, moet het vet wat hierboven ligt zijn verdwenen. Veel mensen denken dat door het trainen van de buikspieren het vet op hun buik verdwijnt en zo de onderliggende spieren zichtbaar worden. Zo werkt het helaas niet. Vet kun je namelijk niet lokaal verbranden. Je kunt dus geen buikspieroefeningen doen en verwachten dat je hiermee alleen het vet op je buik weg krijgt. Om vet weg te krijgen, moet het vetpercentage van het gehele lichaam omlaag en zul je dus ook met je gehele lichaam aan de slag moeten. Dat is mooi! Je hoeft dus even niet meer hoofdzakelijk die saaie buikspieroefeningen af te werken. Wat je wel moet doen is het volgende.

1: CalorieŽn verbranden:

Dit doe je zowel met duurtrainingen (hardlopen etc.), als met oefeningen waarbij je jouw hele lichaam op een hoge intensiteit beweegt. Hiermee verbrand je zowel koolhydraten als vetten. Zo verlaagt het vetpercentage over jouw gehele lichaam. Je weet nu dat wanneer dit vetpercentage verlaagt, jouw onderliggende spieren beter zichtbaar worden.

2: Spierweefsel opbouwen:

Als het vet dan weg is moet je wel wat spierweefsel hebben om jouw lichaam vorm mee te geven. Daarom moet je ook oefeningen doen waarmee je spierweefsel opbouwt. Door deze grotere hoeveelheid spierweefsel, zal de verbrandingsfabriek van jouw lichaam daarnaast ook efficiŽnter gaan werken. Spierweefsel verbruikt in rust namelijk meer energie dan vet. Handig, je lichaam verbruikt dan ook in rust meer energie dan wanneer het vet er nog had gezeten. De binnen gekregen koolhydraten worden zo minder snel omgezet in vet.

Oefeningen voor een strakke buik:

Met onderstaande oefeningen train je onder andere je buikspieren, maar de essentiŽle zaken als spieropbouw over het gehele lichaam en het verbranden van calorieŽn worden ook meegepakt. Voer aan het eind van je training iedere onderstaande oefening 30 seconden uit op hoge intensiteit en start zo met het vormen van jouw strakke buik.

1: Burpees

  • Je gaa rechtop staan
  • Ga door de knieen, zoals je een squat uitvoert
  • Plaats nu je handen op de grond
  • Strek je voeten naar achteren uit
  • Dit is de beginpositie van de push up
  • Nu voer je een push up uit
  • Na dit gedaan te hebben doe je de benen weer omhoog
  • Vervolgens ga je weer rechtop staan

2: Touwtjespringen:

Tijdens het springen kun je afwisselend knieheffen, hoge sprongen maken, dubbele draaien uitvoeren etc. Houd je bovenlichaam recht.

3: Squatsprongen

Rechte rug, ook bij de landing. Probeer zo hoog mogelijk te springen.

Deze oefeningen zijn slechts een kleine greep uit het grote scala van oefeningen die je kunt verzinnen rond dit thema. Als je inventief bent, is het ook mogelijk om zelf oefeningen te verzinnen. Belangrijk is dat je bij deze oefeningen zoveel mogelijk met je hele lichaam bezig bent en dat je zo intensief mogelijk beweegt. Succes!