Kettlebell: Total body workout!

De kettlebell oftewel "ball of strength" is een zware bal met een handvat, die wordt gebruikt om mee te trainen. De kettlebell is ontzettend populair aan het worden, de voornaamste reden hiervoor is het feit dat het krachttraining en cardiotraining combineert. Het is dus een echte allround fitness workout! Met de kettlebell oefeningen verbeter je je conditie, verbrandt je lichaamsvet en worden je spieren verstevigd. Juist de combinatie van kracht- en cardiotraining maakt dat de vetverbranding flink gestimuleerd wordt! Ook vervangt de kettlebell een hele hoop andere gewichten zoals bijvoorbeeld halters, dumbbells en medicijnballen.

Voordelen van kettlebell training

De voordelen van de kettlebell oefeningen zijn eindeloos, zo stimuleert het vetverbranding, kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, stabiliteit, coördinatie, en vitaliteit. Hier alvast een paar op een rijtje:

 • De veelzijdige kettlebell oefeningen zijn zeer snel en eenvoudig te leren.
 • Door de specifieke vorm van de kettlebell kan je meerdere spieren en lichaamsdelen tegelijk trainen waardoor je veel eerder klaar bent met sporten in tegenstelling tot andere kracht- en cardio oefeningen.
 • Een kettlebell training van ongeveer 20-30 minuten biedt meer resultaat dan anderhalf uur kracht- of cardiotraining.
 • Met een kettlebell oefening van 30 minuten verbrandt je tot wel liefst 400 calorieën!
 • De kettlebell is makkelijk mee te nemen en overal te gebruiken, zo kan je de oefeningen prima thuis doen of heerlijk buiten in het zonnetje. Dit bespaart je natuurlijk veel tijd en geld.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om te trainen en met andere gewichten dan een kettlebell, echter zijn er voordelen die een kettlebell heeft ten opzichte van andere trainingsmaterialen. Doordat een kettlebell een handvat heeft wordt er een hefboom effect gecreëerd waardoor het lichaam een extra inspanning moet maken om de kettlebell in beweging te krijgen. Door deze inspanning wordt kracht, conditie en flexibiliteit optimaal getraind.

Is de kettlebell voor iedereen?

De kettlebell is ideaal voor thuisgebruik of in de sportschool, voor een beginner of een gevorderde, voor iemand die wil afvallen, iemand die spieren wil kweken of juist iemand die beide wil. Iedereen kan ermee trainen en je kunt er overal en altijd mee aan de slag! Ook is het zeer geschikt voor jong en oud vanwege de eenvoudigheid van het gebruik.

Welke kettlebell is geschikt voor mij?

Aangezien de kettlebell training zo intensief is, is het belangrijk om te trainen met een gewicht dat past bij jou. Dit voorkomt namelijk blessures en zorgt er voor dat je het maximale uit je training haalt. Heb je lang niet aan sport gedaan of heb je een lage belastbaarheid? Dan is het zeer belangrijk om langzaam op te bouwen met lichte gewichten, dit zijn meestal gewichten van onder de 8kg voor vrouwen en onder de 16kg voor mannen. Ben je meerdere keren per week intensief aan het sporten? Dan kan je gerust starten met gewichten van 12kg of minder voor vrouwen. Voor de mannen is dit 20kg of minder. Bij twijfel is het aangewezen de training uit te voeren onder begeleiding van een fysiotherapeut of trainer. De kettlebell is er in vele soorten, maten en materialen, neem dus een kijkje welke kettlebells wij in het assortiment hebben.

Kettlebell oefeningen

Om je een indruk te geven van wat er zoal mogelijk is met een Kettlebell kun je hieronder lezen hoe de twee meest populaire kettlebell oefeningen uitgevoerd moeten worden.

Kettlebell Swing met twee handen

De Swing is veruit het meest populaire oefening en vormt de basis van kettlebell training. Het traint een keten van spieren rondom je zitvlak, maar het is vooral gericht op billen en hamstrings.

 • Stap 1: Ga rechtop staan en spreid de benen net wat verder dan je heupen. Zorg ervoor dat je de juiste houding hebt, dit vormt de basis van de oefening!
 • Stap 2: Pak de kettlebell goed vast met beide handen met je handpalm naar beneden. Houd je armen recht, maar losjes gedurende de hele oefening.
 • Stap 3: Buig je knieën lichtjes en druk je heupen ietsjes naar achteren. Laat je lichaam wat omlaag komen en swing dan de kettlebell van tussen je benen omhoog in een rechte lijn tot op borsthoogte zoals op de foto. Let op! De kracht moet uit de heupen komen en niet vanuit je armen wanneer je rechtop komt.

Voor optimale resultaat houd je een setje van zo'n vijftien keer aan voordat je een korte pauze neemt. Herhaal de set 10 tot 15 keer, bouw dit dan langzaam op tot zo'n 30 herhalingen of meer per set.

Kettlebell front squat

De front sqaut traint de spieren in je benen en rug.

 • Stap 1: Ga rechtop staan met je benen iets uit elkaar. Je houdt de kettlebell recht voor je ongeveer ter hoogte van je kin met je ellebogen dicht bij je lichaam/tegen je borst aan. De positie van je armen en de kettlebell blijft gedurende de oefening hetzelfde.
 • Stap 2: Net zoals bij de squat, ga je door je knieën en houdt je de heupen boven je enkels.
 • Stap 3: Ga nu weer omhoog. En herhaal de beweging ongeveer 15 tot 30 keer of meer.

Begin ook met kettlebell trainingen en bestel je kettlebell vandaag nog hier online!